Zdrowe odżywianie jest podstawą zdrowia. Coraz częściej autorytety medyczne są zdania, że za wiele z naszych dolegliwości oraz chorób, może odpowiadać nieprawidłowa dieta oraz wiele dodatków (konserwanty i polepszacze smaku), jakie są dodawane do jedzenia. Jak zatem jeść zdrowo, aby móc cieszyć się dobrym zdrowiem?

Zdrowe produkty ekologiczne oraz bio

Pomijając wszelkiego rodzaju zalecenia co do konkretnych diet, najważniejsze co możemy zrobić, to przede wszystkim unikanie wysoko przetworzonego jedzenia, ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych oraz sięganie po produkty z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Nie jesteśmy w stanie oczywiście za każdym razem, będąc w sklepie kupić wszystkiego, co potrzebujemy w “standardzie” eko. Żaden sklep nie posiada w swojej ofercie tak bogatej gamy produktów. Można jednak sprawdzić, jakie produkty są bardziej podatne na uprawę z wykorzystaniem pestycydów, a które mniej. Te z pierwszych miejsc listy należy zawsze kupować “Eko” lub “Bio”. Produkty, które nie są podatne na ekstensywny typ rolnictwa, pestycydów chłoną znacznie mniej, więc możemy kupować je spokojnie z oferty standardowej.

Wysoko przetworzone jedzenie – czym właściwie jest?

Wspomniano o tym, że wysoko przetworzone jedzenie jest najbardziej niezdrowe. Większość z nas wspominając o wysokim stopniu przetworzenia żywności, myśli o fast foodach, słodyczach, chipsach itp. Jak się jednak okazuje, najwięcej wysoko przetworzonej żywności spożywamy, kupując gotowe dania w marketach. Dania takie przede wszystkim nie mają niemal żadnych witamin, więc są mało odżywcze, zawierają ponadto:

  • tłuszcze trans,
  • cukier (syrop glukozowo-fruktozowy),
  • sól,
  • konserwanty,
  • polepszacze smaku,
  • sztuczne barwniki,
  • spulchniacze.

Lista zapewne byłaby dłuższa, ale taka wystarczy, aby uświadomić każdemu, że takie produkty ze zdrowym pokarmem mają niewiele wspólnego.

Co w takim razie z garmażerką?

W tym momencie nasuwa się pytanie o to, jak traktować garmażerkę. W dużych miastach wiele osób, na co dzień spożywa coś, co nazywa się garmażerka Warszawa w tej materii przoduje. Odpowiedź brzmi: to zależy? Garmażerka jest z założenia półproduktem, więc nie jest do końca przetworzona, ale może mimo wszystko zawierać konserwanty oraz polepszacze smaku. Zdecydowanie lepszym wyborem jest kupowanie garmażerki w punktach handlowych oznaczanych zwyczajowo jako Garmażerka Warszawa to miasto, w którym wiele osób na co dzień nie ma czasu na gotowanie, więc istotne jest, aby zamiast kupować półproduktów w markecie, znaleźli dobry punkt garmażeryjny. Punkt taki oczywiście warto sprawdzić pod kątem składu oferowanych dań.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez timolina - pl.freepik.com